Wijzigingen spelregels seizoen 2016-2017

De KNVB heeft met ingang van het seizoen 2016/2017 een aantal wijzigingen aangebracht in de spelregels voor het veldvoetbal.

Om onduidelijkheden tussen scheidsrechters, elftalleiders en spelers te voorkomen geven we hieronder een opsomming van de belangrijkste wijzigingen.

De belangrijkste veranderingen:

1. De aftrap – De aftrap hoeft niet verplicht meer vooruit worden genomen. Dat komt de snelheid van het spel ten goede.

2. Gele kaart en verzorging voor geblesseerde speler

Een speler die een blessure oploopt door een overtreding waarvoor de dader geel krijgt, mag vanaf nu ter plekke op het veld worden verzorgd. Bij dergelijke overtredingen is er anders sprake van een dubbele straf: namelijk een blessure en met tien man verder spelen.

3. Strafschoppenserie

Trainers krijgen de keuzevrijheid om tijdens de strafschoppenserie de volgorde te wisselen. Zo kan bij een vierde beslissende strafschop, de trainer besluiten die door nummer 5 te laten nemen.

4. Drievoudige straf

Als de verdediger in het strafschopgebied een poging onderneemt of de mogelijkheid heeft om de bal te spelen, maar een overtreding maakt, is het een gele kaart. Dit omdat de straf anders te zwaar wordt geacht; namelijk een strafschop, rode kaart en een daaropvolgende schorsing. Bij duwen of vasthouden blijft de rode kaart intact. Gemene tackles van achteren blijven wel bestraft met een rode kaart. Buiten het strafschopgebied verandert er überhaupt niets, omdat er dan geen sprake is van een strafschop.