Ezinge 1 vergeet zich te belonen tegen Noordpool

Verslag van Johan Staal http://www.puurvoetbalonline.nl/

Het duel tussen Ezinge en Noordpool was een wedstrijd van de gemiste kansen. Had het prima spelende Ezinge namelijk zijn vele kansen wel weten te benutten dan was Noordpool met een ruime nederlaag huiswaarts gestuurd in plaats van dat het als kijkspel prima duel uiteindelijk in 2-2 eindigde.

Voor aanvang van het duel tussen Ezinge en Noordpool was Ezinge-trainer Leendert Nieborg duidelijk. ,,Voetballend gaat het steeds beter met ons maar we hebben nog teveel moeite om tot scoren te komen. Dat heeft ons tegen De Lauwers en De Monnik bijvoorbeeld echt punten gekost. Maar doordat het voetballend iedere week beter gaat verwacht ik wel dat we het vandaag Noordpool lastig kunnen gaan maken.” Jur Smit was zich als trainer van Noordpool ook duidelijk bewust van de belangen die er zaterdagmiddag voor zijn ploeg op het spel stonden. ,,Willen we echt bovenin blijven meedoen dan moeten we hier vanmiddag winnen. Bij ieder ander resultaat mogen we spreken van duur puntverlies,” aldus de Winsumer die niet over centrale verdediger Marco Oost kon beschikken en waar A-junior Jens Posthumus voor in de basis verscheen.

Al snel na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Krijgsheld uit Drachten was daar een eerste kans voor de thuisclub. In de vijfde minuut leverde Nick Rozema een prima voorzet af die door Jasper Dijkstra over het doel werd gekopt. Een volgende kans kwam er vier minuten later voor de Ezingers toen Nick Rozema, zaterdagmiddag samen met Wiebe Leistra en Dennis Abbas heer en meester op het middenveld, zijn schot net over zag gaan. Ezinge bleef ook in het verdere verloop van de beginfase het spel dicteren wat de gastheren in de 15e minuut een volgende kans opleverde. Weer werd de17-jarige Nick Rozema goed aangespeeld door Wiebe Leistra maar de middenvelder zag zijn schot nu door doelman Kevin Gjaltema gestopt worden.

(foto door Ronnie Afman/De Ommelander)

Drie minuten later had het ook 0-1 kunnen toen Ezinge-doelman John Nooren in de fout ging. Bij het uitverdedigen schoof de jonge goalie de bal namelijk in de voeten van Richard Haan die met deze mogelijkheid om tot scoren te komen niets deed. In de 22e minuut moest Leendert Nieborg al een eerste wissel toepassen. Bij een actie om Richard Haan af te stoppen raakte Jordy Huizing dusdanig geblesseerd dat de rechtsback niet meer verder kon, In de ploeg kwam vervolgens Peter Vergeer die als rechtsback niet alleen meer grip had op Richard Haan maar ook voetballend een duidelijke versterking bleek te zijn. Want met regelmaat was de invaller betrokken bij de aanvallende acties van een fris en fruitig spelende thuisploeg en wat in schril contrast stond met wat de gasten lieten zien. Noordpool speelde namelijk in een veel te laag tempo om het de defensie van de gastheren echt lastig te maken. Nadat Kevin Gjaltema in de 25e minuut een schot van Jasper Dijkstra maar half kon keren maar Sil Douwsma vervolgens net te laat was om de 1-0 te scoren kreeg Ewart Gerritsen in de 32e minuut de volgende dot van een kans. Vrij voor het doel van Kevin Gjaltema lukte het Gerritsen echter om de bal snoeihard voorlangs het doel te schieten waar een rustig en beheerst ingeschoten bal de gastheren absoluut aan de leiding had gebracht.

Nadat Sil Douwsma, Jasper Dijkstra en Ewart Gerritsen tussen de 33e en 38e nog een aantal mogelijkheden om zeep hadden geholpen was het in de 39e minuut eindelijk raak voor de thuisploeg. Goed voorbereidend werk van Nick Rozema en Ewart Gerritsen zorgde dat Wiebe Leistra in balbezit kwam. De zaterdagmiddag ijzersterk spelende middenvelder behield vervolgens het overzicht en scoorde beheerst de 1-0.

Na deze openingstreffer kwam er duidelijk meer vuur in het duel waar de jonge Robert Krijgsheld niet goed mee omging. De arbiter uit Drachten marchandeerde namelijk met regelmaat en wat niet alleen voor onnodige irritaties binnen de lijnen zorgde maar Ezinge ook een rode kaart opleverde. In de 42e minuut stond Sil Douwsma te dicht op de bal en kreeg hij de gele kaart voor dit vergrijp, en wat even daarvoor Stephano da Silva Piloto ook was overkomen. Niet veel later kwam dezelfde Douwsma in een verbale tweestrijd met Nick van den Berg terecht en kwam er een tweede gele kaart, en dus rood, uit het borstzakje van de arbiter. Dat zorgde dat Ezinge dus met een man minder zijn 1-0 voorsprong moest verdedigen tegen een Noordpool dat in de eerste helft te weinig liet zien om aanspraak op meer te mogen maken. Na de pauze kwamen er met Arjen en Rick Bos twee verse krachten binnen de lijnen. De beide broers kwamen in het veld voor Damian Mos en Stephano da Silva Piloto en zorgden direct voor meer vuur in het spel van de gasten.

Nadat Ewart Gerritsen eerst in de 47e zijn zoveelste kans nog om zeep had geholpen was daar een minuut later de 1-1. Een pass vanuit het middenveld kwam terecht bij Richard Haan. De linkerspits was deze keer Peter Vergeer wel te snel af en uit zijn voorzet knikte Arjen Bos de bal achter een kansloze John Nooren. Vijf minuten later had het ook prima 2-1 kunnen staan maar helaas schoot Wiebe Leistra de bal na een prima solo op de buitenkant van de paal. Nadat in de 55e minuut Vincent Zijlstra het veld geblesseerd had verlaten, en werd vervangen door Sam Doornbos Cleveringh, werd het er allemaal niet beter op in Feerwerd waar arbiter Robert Krijgsheld de weg steeds meer kwijt raakte. Krijgsheld bleef namelijk ook in het tweede part doorgaan met marchanderen. In de 70e minuut had Wiebe Leistra namelijk absoluut op de bon geslingerd moeten worden nadat hij het shirt van Nick van den Berg even op kwaliteit had getest.

Ondertussen bleef het wel spannend in Feerwerd want ook met een man minder deden de gastheren in niets onder voor een ook in de tweede helft zeer matig spelend Noordpool. Een Noordpool dat in de slotfase, en tegen de verhouding in, toch op voorsprong kwam. Met een van zijn spaarzame bevliegingen zorgde Richard Haan er met een prima voorzet voor dat de verder volledig onzichtbare Martijs Delker de stand in de 82e minuut op 1-2 bracht. Een stand die echter maar weinig indruk op het tiental Ezingers maakte. Want weer werden de krachten gebundeld om te proberen in ieder geval een punt aan het duel over te houden. Een missie waar de ploeg uiteindelijk ook in slaagde. In de 88e minuut werd er op ongeveer twintig meter van het doel van Noordpool een overtreding gemaakt en Ezinge een vrije trap mocht nemen. Een vrije trap die met veel gevoel door Wiebe Leistra in het strafschopgebied werd geplaatst en Dennis Abbas er in een mêlee van spelers voor zorgde dat het in Feerwerd weer gelijk stond: 2-2. Een stand waar vervolgens geen verandering meer in kwam.

Ezinge-Noorpool: 2-2 (1-0).

39. Leistra 1-0, 48. Arjen Bos 1-1, 82. Delker 1-2, 88. Abbas 2-2.

Scheidsrechter: R. Krijgsheld(Drachten).
Gele kaarten: Douwsma(Ezinge), Da Silva Piloto, Arjen Bos(Noorpool).
Rode kaart: Douwsma(2x geel).

Ezinge: Nooren; Jordy Huizing(22.Vergeer), Melle Gerritsen(85. Staal), Rutgers, Jelle Huizing; Rozema, Abbas, Leistra; Douwsma, Dijkstra, Ewart Gerritsen.

Noordpool: Gjaltema; Posthumus, Hovenkamp, Zijlstra(55. Doornbos Cleveringh), Kooman; Van den Berg, Da Silva Piloto(46. Rick Bos), Wijninga; Mos(46. Arjen Bos), Delker, Haan.

Geluiden na de wedstrijd: Leendert Nieborg: We hadden gewoon met minimaal 5-2 moeten winnen maar uiteindelijk mag je nog blij zijn dat het nog 2-2 wordt. Maar we hebben ons echt absoluut tekort gedaan.”

Jur Smit: ,,Wanneer wij na de eerste helft met 5-0 achterstaan, mogen we niet eens mopperen. Want voor de rust speelden we dramatisch slecht. En dan kom je vlak voor tijd uiteindelijk nog op 1-2 en geef je een bijna zege ook nog eens simpel weg tegen een, en zo eerlijk moet je zijn, prima spelende Ezinge. “

Johan Staal http://www.puurvoetbalonline.nl/